Duurzame productie door middel van PLM

PLM staat voor Product Lifecycle Management en houdt zich bezig met alle fases die een product doorloopt. Van ontwerp, productie, distributie, marketing en verkoop tot de uitfasering en afstoting. 

Hoe wordt PLM toegepast?

PLM wordt voornamelijk geïnterpreteerd als een strategie voor bedrijven. Daarnaast bestaat er ook PLM-software, deze software helpt organisaties bij het ontwikkelen van producten op een efficiënte en duurzame manier. Bij het implementeren van de strategie of PLM-software binnen een bedrijf worden vaak specialisten, zoals PLM Xpert, geraadpleegd. Het implementeren is een proces waarbij de gehele organisatie bereid moet zijn om nieuwe benaderingen van productontwikkeling aan te nemen.

PLM binnen een bedrijf

Het is als bedrijf tegenwoordig cruciaal om verantwoord te ondernemen. Innoveren en meegaan met de tijd is een vereiste voor het succes van bedrijven. PLM is toe te passen binnen veel branches. Overal waar concrete producten worden gemaakt, is PLM toe te passen. De maakindustrie maakt tegenwoordig steeds vaker gebruik van PLM-software. Ook zien we dat bepaalde diensten als product worden gezien, hier worden de principes, strategieën en technieken van PLM ook toegepast.

PLM werd in het verleden voornamelijk ingezet door grote bedrijven vanwege de hoge kosten en de omvang van de gepaarde processen. Tegenwoordig zien we dat binnen het MKB ook meer bedrijven gebruik maken van PLM. Voor kleine organisaties is Product Data Management (PDM) vaak de beste optie, de kosten van PDM liggen vaak laag en de resultaten zijn snel merkbaar

PLM en duurzaamheid

Product Lifecycle Assessment (PLA) toepassen is een mogelijke vervolgstap na het toepassen van PLM. Een onderdeel van PLA is dat het producten evalueert op basis van milieu-impactcategorieën. Denk hierbij aan koolstofemissies, toxiciteit en land- en watergebruik. Bedrijven beoordelen vervolgens de complete milieu-impact van hun producten. Ook tijdens de productie wordt er rekening gehouden met de milieu-impact. Er worden specifieke strategieën ontwikkeld om de milieu-impact zo laag mogelijk te krijgen. Een voorbeeld hiervan is Apple met de bekende MacBook Pro. Deze laptop is namelijk gemaakt van gerecycled aluminium.

Digitalisering

In bedrijfstakken zoals bijvoorbeeld de auto-industrie en machinebouw ontwikkelt de digitalisering van productieprocessen snel. Er worden dan ‘digital twins’ bijgehouden van producten. Dit is een afbeelding van de werkelijkheid, denk aan een digitaal model van een machine of apparaat. Vanwege de digitale informatie worden berekeningen makkelijk uitgevoerd en fouten sneller opgespoord. Daarnaast is informatie op papier aanpassen meer tijdrovend dan informatie digitaal aanpassen. De levenscyclus van een product wordt gesimuleerd met een digital twin. Deze vorm van digitalisering zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden tot beheersing vrijkomen.

PLM wel of niet toepassen

PLM biedt op lange termijn meer mogelijkheden dan PDM, dit geldt ook voor kleine bedrijven. Om optimaal te innoveren, verantwoord te ondernemen en samen te werken is PLM een betere optie dan PDM. De strategie of software biedt meer schaalbaarheid en mogelijkheden voor jouw organisatie.

 

https://plmxpert.nl