Altijd hetzelfde dillema: kies ik een wachtwoord dat ik makkelijk onthoud of een wachtwoord dat heel veilig is? De juiste vraag die gesteld dient te worden is: wat is belangrijker? Data of luiheid?

Een kleine rondvraag heeft uitgewezen dat gebruikers een grote voorkeur hebben voor veilig opgeslagen data. Privé documenten zijn niet voor niets privé. Hoe zorg je nu voor een veilig wachtwoord? Hier leest u een aantal tips:

Verschillend wachtwoord voor verschillende apparaten en websites
Kies voor iedere inlog een apart wachtwoord. Zowel voor online email (Hotmail, Gmail, etc.), de laptop, als online winkels (Wehkamp, Ikea, etc.). Door te variëren in wachtwoorden hebben hackers nooit toegang tot alle data met slechts één wachtwoord. Zelfs als dit een eenvoudig wachtwoord om te kraken is…

Moeilijke wachtwoorden
Durf een spannend wachtwoord te kiezen met kleine- en hoofdletters, getallen en speciale karakters. Letters en getallen kent iedereen, maar wat zijn “speciale karakters”? Denk hierbij aan deze tekens: ~!@#$%^&*()_+=-;:<>.,/? Deze tekens zijn te gebruiken door de shift toets ingedrukt te houden en dan bijvoorbeeld 5.

Voorkom “echte woorden”
Gebruik geen bestaande woorden in uw wachtwoord. Dus niet: “wachtwoord1234”, “lief1304”, “baby0506”. Gebruik dan een woord en onderbreek dit: “Li13ef04”

Lang wachtwoord
Het klinkt als een open deur, maar lange wachtwoorden zijn moeilijker te kraken dan korte wachtwoorden. Vergelijk “Werk79” eens met: “We17rK79eN”. Dat is al stukken beter! Gebruik een wachtwoord dat minimaal 12 karakters lang is.

Sla wachtwoorden op
Om te voorkomen dat u de moeilijke wachtwoorden vergeet kunt u deze het beste opslaan. Dit kan al heel eenvoudig in Word of Excel, maar er bestaan ook programma’s voor. Deze keuze laten wij geheel aan u omdat dit te persoonlijk is.

Tot slot
Conbineer van alles met elkaar om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Onze klanten weten het inmiddels: een extra lang wachtwoord van 16 karakters met kleine- en hoofdletters, getallen en speciale karakters. Bijvoorbeeld: “S46Kae%$qXhR3<y?”. Wij maken dit soort wachtwoorden niet zelf, dit kan online gedaan worden (bijvoorbeeld hier en hier).